Sneller noten leren lezen in 4 stappen

Hoi! Ik ben Mkhitar Ghazaryan, oprichter en pianoleraar van Jong Piano Talent. Leuk dat je deze blog leest! Het geeft aan dat je serieus noten leren lezen wilt oppakken, en dat is geweldig. Ik ben hier om je te helpen de uitdaging van muzieknoten begrijpen aan te pakken. Misschien denk je dat je de enige bent die hiermee worstelt, maar geloof me, veel muzikanten hebben dezelfde problemen. Ongeveer 75% van de muzikanten wereldwijd staat voor dezelfde uitdagingen. Het is tijd om daar verandering in te brengen.

De oorzaken variëren, maar ik zie vaak dezelfde problemen bij leerlingen. Laten we deze obstakels bekijken, zodat je begrijpt waar de meeste muzikanten mee te maken hebben. Dit zijn de drie belangrijkste redenen waarom veel muzikanten worstelen met noten leren lezen en sightreading (spelen van bladmuziek).

Die drie belangrijkste redenen zijn van toepassing op zo'n 75% van alle muzikanten wereldwijd: stappen overslaan in het leerproces, slechte muzieklessen en onvoldoende oefening.

Laten we positief blijven, want het goede nieuws is dat noten leren lezen en bladmuziek spelen te trainen zijn. Ik beloof je dat je na vandaag mijn top 4 regels en het onderwerp sightreading nooit meer zult vergeten. 

Na deze sessie kun je deze gouden regels in de praktijk brengen en stap voor stap je favoriete nummers van bladmuziek spelen, zonder eerst urenlang te oefenen. Hoe geweldig is dat? Ik heb er vroeger van gedroomd, maar het leek onmogelijk. Nu weet ik dat het mogelijk is, en ik leer je met trots hoe je dit kunt bereiken. Sightreading is een cruciale vaardigheid in de muziekwereld, dus onthoudt die term.

Sightreading
Het betekent dat je van bladmuziek leest en meteen speelt wat er staat. Maar in de muziekwereld moeten we niet alleen lezen, we moeten ook actie ondernemen. We blijven lezen en spelen op ons instrument wat we hebben gelezen. En we doen dat op zo'n manier dat niemand merkt dat we stoppen of precies spelen wat er staat.

Net als miljoenen andere muzikanten had ik zelf jarenlang moeite met noten lezen en sightreading, totdat ik besloot om die uitdaging te overwinnen. Na wat tijd en toewijding ben ik nu een expert in noten lezen geworden. Ik begrijp nu dat muzieknoten een taal vormen, net als elke andere talen, en dat oefening nodig is om het te beheersen. In de loop der jaren heb ik mijn eigen vier gouden stappen ontwikkeld waarmee noten leren lezen voor elke leerling mogelijk is, als je het maar wilt. Laten we beginnen!

Stap 1: Noten leren lezen op jouw niveau             

Vraag deskundig advies aan een docent om je huidige niveau te bepalen. Alleen dan kun je succesvol noten leren lezen. Het is essentieel om deze stap te volgen, anders begin je op de verkeerde plek. Veel muzikanten willen meteen moeilijke stukken spelen, maar dat werkt helaas niet. Begin dus op jouw eigen niveau.

Belangrijke punten om op te letten bij stap 1:

 • Begin met gemakkelijke stukken en ga dan naar moeilijkere (niet andersom). 
 • Kan je nog niet met beide handen spelen? Geen zorgen, je kunt beginnen met één hand.Stap nummer 2. Voorbereiding! 

Nadat je bepaald hebt welk niveau je hebt, kies je een muziekstuk dat je gaat spelen op dat niveau of net met een beetje extra uitdaging, zodat je zeker kunt zijn dat je de vaardigheid goed aan het trainen bent. Veel mensen die noten willen lezen beginnen gelijk zonder enige kennis over wat ze gaan doen. Zoals je wellicht al verwachtte, werkt dit niet.. Dat kun je doen als je al kampioen bent in het noten lezen, maar daarvoor moet je eerst nog geduld hebben en de juiste regels stap voor stap toepassen en trainen. 

Onthoud voordat je een kampioen in noten lezen wordt, moet je eerst de composities die je aan het lezen bent goed voorbereiden. Bekijk in welke toonsoort het geschreven is, zodat je het juiste ritme in je hoofd kunt horen spelen, voordat je echt achter de piano gaat zitten. Welke kruisen en mollen komen in het stuk voor, wat zijn de noten ongeveer en hoe ga ik om met moeilijke gedeeltes. Hoe speel ik door als het moeilijk wordt, is een belangrijke vraag. Dit is namelijk een echte ‘snelle sight reader’ skill. Alleen op die manier kun je stap voor stap een expert in het noten lezen worden. Perfect kun je het nooit doen, maar de bedoeling is dat je ook in staat bent het te verbloemen als het mis gaat ☺. 

Belangrijk punten waar je op moet letten bij stap 2:

 • Controleer de maatsoort van de compositie waarin je gaat sight readen 
 • Kijk naar de toonsoort waarin de compositie is geschreven
 • Let op de ritmes
 • Bekijk de noten
 • Herken herhalingen, zodat je daar niet over hoeft na te denken en tijd verliest

Stap 3: Ga door!

Of met andere woorden, stop niet als je begonnen bent (met uitzondering van langzaam spelen om op moeilijke plekken niet stil te vallen)!

Op het moment dat je regel nummer 1 en 2 gevolgd hebt komt het moment dat je gaat proberen om deze nieuwe regels in praktijk toe te gaan passen. Begin altijd langzaam of in een tempo wat bij jou past. Veel mensen beginnen te snel en zeggen dat de compositie die ze een spelen ander (sneller) tempo heeft. Dat kan heel goed kloppen, maar als je die snelheid nog niet aan kunt, wat moet je dan doen? Natuurlijk langzaam spelen of in een tempo spelen dat past bij jouw niveau. 

Het belangrijkste punt van regel 3 is om altijd door te spelen, wat er ook gebeurt. Het kan vreemd aanvoelen als je dit nog nooit hebt gedaan, maar geen zorgen, je doet niets fout. Dit is gewoon noten leren lezen en blijven spelen. Jij of je luisteraars mogen niet merken dat je stopt. Dus start op het juiste niveau zodat je alle regels goed kunt toepassen.

Belangrijk punten waar je op moet letten bij stap 3:


  • Kijk niet onnodig heen en weer. Focus je aandacht zoveel mogelijk op het bladmuziek,
   je vingers zullen de weg vanzelf vinden met oefening. Vertrouw daarop! 
  • Langzaam spelen is oké, maar stoppen niet!
  • Herhaal geen fouten (vergeet niet, je bent niet aan het oefenen).
  • Begin altijd langzaam of in een tempo dat bij je niveau past.
  • Lees vooruit.
  • Let niet op de fouten die je maakt, maar speel door.
  • Speel met gevoel als dat mogelijk is volgens de aanwijzingen in de muzieknotatie.


Stap 4: discipline en oefening

Geloof me, als je een kampioen wilt worden, moet je veel oefenen, net als bij elke andere vaardigheid. Geduld, discipline en veel oefening zijn essentieel. In het begin zei ik al dat noten leren lezen mogelijk en cruciaal is, maar zonder oefening word je nooit een kampioen. Dat geldt niet alleen voor noten leren lezen, maar ook voor elk ander beroep of hobby.

Daarom heb ik in het begin ook uitgelegd dat we geen stappen moeten overslaan in het leerproces, maar stap voor stap moeten leren vanaf het juiste niveau en vanuit daar omhoog klimmen. Ik raad iedereen die sight reading wil trainen aan om in het begin dagelijks minimaal 10 minuten te oefenen. Oefen met aandacht voor alle stappen die ik hierin heb gedeeld. 

Speel zo veel mogelijk makkelijke composities die zijn geschreven voor kinderen of beginners. Als met beide handen spelen niet gaat, maak dan een tussen stap door alleen de linker of de rechterhand te gebruiken. Oefen je 3 weken lang elke dag 10 minuten, dan zul je een wereld van verschil ervaren. Probeer het uit en laat me via een persoonlijk bericht weten wat je ervan vond. Ik wens je veel succes met je muzikale ontdekkingsreis en zie je graag binnenkort in de lessen om deze vaardigheden samen met jou nog meer te trainen!Over de schrijver
Reactie plaatsen