5x sneller piano oefenen

Om jouw talenten te ontwikkelen, is het belangrijk om goed te studeren. Niet alleen de kwantiteit, maar vooral de kwaliteit van het piano oefenen is daarbij bepalend. "Practice makes perfect" is een veelgebruikte quote, maar als je niet op de juiste manier oefent, zal dit toch lastig worden. "Practice makes improvement" klopt in ieder geval als een bus. Ook als je de tools uit dit artikel nog niet kent. Wacht niet langer en ervaar hoe het is om met plezier te oefenen, leren en groeien als musicus en als mens.

Als je weet wat het inhoudt om effectief te studeren, kun je dit gebruiken om jouw manier van studeren te verbeteren. Om de kwaliteit van het piano oefenen / jouw training te verbeteren. Ga je hier actief mee aan de slag, dan zul je o.a. gaan merken dat je meer gedaan krijgt in minder tijd, dat je nieuwe stukken en nieuwe technieken sneller onder de knie hebt en dat je tijd in de repetitieruimte minder vermoeiend is.

We omschreven de belangrijkste kenmerken van goed piano oefenen voor je:

1. Doelbewust piano oefenen

Om je talenten optimaal te ontwikkelen helpt het om doelen te stellen. Dit motiveert en geeft richting. Het maakt duidelijk waar je wel en vooral ook niet mee bezig moet zijn. Om alles uit een oefensessie te halen, is het dus handig om je doelen voor die sessie helder te hebben.

2. Geconcentreerd oefenen

Als je volle aandacht hebt voor hetgeen waar je mee bezig bent, zul je het snelste en het beste kunnen leren. Hulpmiddelen zoals het muziekdagboek kunnen je hierbij helpen. Andere makkelijke manieren om je concentratie optimaal te houden tijdens het piano oefenen zijn: voldoende pauzes nemen, op tijd eten en drinken, je telefoon uit het zicht en een klokje in het zicht houden. 

3. Feedback krijgen

Wil je iets leren, dan is het essentieel om te weten hoe je dit precies aanpakt. Feedback is hierbij heel belangrijk. Als je niet in staat bent objectief en van een afstandje te oordelen, weet je natuurlijk ook niet waar je op moet letten om te verbeteren. Op het moment zelf goed luisteren en kijken helpt natuurlijk, maar ook het opnemen van je oefensessie en dit terugkijken kan veel inzicht geven. Je leert er het meeste van als je de feedback ook opschrijft. Dit kan feedback zijn die je krijgt van bijvoorbeeld een docent of collega, maar ook de feedback die jij jezelf geeft.

4. Piano oefenen op het juiste niveau

Hoe moeilijk zijn de dingen zijn die je oefent? Voor optimale ontwikkeling kun je het beste uitdagende stukken en oefeningen kiezen. Niet al te moeilijk, maar ook zeker niet makkelijk. Het werkt het beste om iets te kiezen dat nét buiten je comfortzone ligt. Om jezelf te blijven uitdagen en te blijven leren, is het ook handig om na het studeren op te schrijven wat je de volgende keer zult gaan doen. Wat je nog extra wilt oefenen, waarin je een stapje verder gaat en waarmee je wilt beginnen. Dat geeft bovendien mentale rust, omdat het helpt de sessie goed af te sluiten.

5. Gemotiveerd en met plezier piano oefenen

Om steeds beter te worden is het nodig om je werk goed te analyseren en je fouten te detecteren. Dit is niet altijd even leuk. Vooral als het niet zo soepel gaat als je zou willen. Focus daarom steeds op wat je hebt geleerd, train je groeimindset en leer jezelf om positief te denken. Schrijf dit op en formuleer wat je opschrijft ook altijd positief. Welke woorden je kiest heeft stiekem veel invloed op hoe jij je voelt én op hoe goed je leert!

Het kan ook fijn zijn om aan het begin en eind van een studeersessie even lekker een stuk door te spelen wat je al helemaal onder de knie hebt, gewoon voor je plezier!

Over de schrijver
Reactie plaatsen