Piano leren spelen als een meesterpianist
01 april 2023 
in Mindset

Piano leren spelen als een meesterpianist

Podiumkunsten en sport worden vaak gezien als twee totaal verschillende werelden. Sporten is lichaamsbeweging en dus belangrijk voor je gezondheid. Muziek wordt gezien als cultuur en draagt bij aan je algemene ontwikkeling. 

Dat er verschillen zijn tussen sporters en artiesten, betekent niet dat het totaal verschillende werelden zijn. Sport en podiumkunsten zijn vrijetijdsbestedingen, het is leuk om te doen en als je er goed in wilt worden, moet je oefenen. Of het nu gaat om het piano leren spelen, voetbalwedstrijd of toneelstuk, om écht goed te worden is een bepaalde mindset nodig. Deze mindset noemen we topsportmentaliteit.

Piano leren spelen vraagt om tijd en oefening

De een noemt het trainen, de ander repeteren, maar voor zowel artiesten als sporters geldt dat er veel geoefend moet worden om op hoog niveau te komen. Piano leren spelen als een meesterpianist vergt tijd, oefening en heel veel discipline. Maar, oefening baart kunst! De 10.000 urenregel bestaat niet voor niets. In 10.000 uur zou je in werkelijk alles een expert kunnen worden.

Student Korneel Van Neste, in Veto: “Uiteindelijk kun je de opleiding tot professioneel muzikant een beetje vergelijken met topsport: je moet constant trainen. Je streeft naar een topniveau en moet blijven trainen om dat te behouden.” 

De knop omzetten

Voor sporters is het belangrijk om op de juiste momenten te kunnen presteren. Een voetballer kan tijdens zijn training misschien wel de sterren van de hemel spelen, maar als hij tijdens de wedstrijd niets laat zien, heb je daar niets aan.

Voor een artiest kan zo’n ‘presteermoment’ een wedstrijddeelname zijn. Een talentenjacht, concours, auditie of elk ander moment op het podium, is een presteermoment. Zelfs wanneer je naast het podium staat en er gevraagd wordt ‘even wat te laten horen’, zijn de verwachtingen hoog.

Op zulke momenten is het belangrijk om de knop om te kunnen zetten. Of je nu op het veld of op een podium staat, je moet in een bepaalde presteerstand komen. Hoeveel prestatiedruk je ook ervaart en wat voor privéproblemen je ook hebt, “The show must go on!”.

Actrice en zangeres Pia Douwes, in NPO Langs de Lijn: “Musical is topsport, de focus is echt vergelijkbaar.”

Concurrentie

Zowel sporters als artiesten ervaren de druk van concurrentie. Schaats jij sneller dan degene in de andere baan? Kwalificeer jij je om mee te gaan naar de Olympische Spelen? Sta jij deze week in de basis, of kiest de coach toch voor een andere spits?

Kiezen ze voor jou of krijgt toch Chantal Janzen weer die rol? Mag jij dit jaar op dat festival spelen? Wordt jouw demo uitgekozen of toch weer die van een andere band?

Als artiest zul je altijd moeten opboksen tegen je concurrenten. Je collega-artiesten en mede-muzikanten zijn ook degenen die net als jij dat ene felbegeerde plekje in de spotlight willen veroveren. Hoe ga jij om met deze concurrentie?

Omgaan met tegenslagen

Als sporter zul je moeten kunnen omgaan met tegenslagen. Na een verloren wedstrijd geef je niet op, maar ga je verder om de volgende keer wél te winnen. Als artiest kun je ook allerlei tegenslagen tegenkomen: een booking gaat niet door. Iets wat je op social media hebt geplaatst schiet bij sommige mensen in het verkeerde keelgat. Recensies zijn negatief of Giel kapt je optreden af en geeft felle kritiek op je vaardigheden.

Het leven bestaat uit ups en downs en zo ook de carrière van een artiest. Wanneer je mentaal sterk en veerkrachtig bent, kun je hier op een goede manier mee omgaan.

Your setback is the platform for your comeback! – tweet deze quote

Piano leren spelen ondanks tegenslag

Een ander voorbeeld van een tegenslag is het oplopen van een blessure. Als sporter is dit vrij duidelijk: breek je je been, dan kun je niet hardlopen. Voor artiesten ligt dit gek genoeg iets anders. Onder andere Koen Wauters (Clouseau), Justin Bieber en Liza Minelli betraden het podium geblesseerd. Jackie Chan neemt hele films op met gebroken lichaamsdelen. Mezzo-sopraan Joyce DiDonato brak haar been tijdens de openingsavond van een opera, maar speelde de hele avond door. Voor de rest van de shows werd ze niet vervangen, maar ‘stapte’ ze in een rolstoel het podium op. Kijk hier hoe zij en haar medespelers hiermee omgingen.

Mentale skills

Beide groepen hebben te maken met hoge prestatiedruk. Om op de juiste momenten toch optimaal te kunnen presteren, heb je de juiste mentale vaardigheden nodig. Het is niet alleen belangrijk om lichamelijk te trainen, maar ook om mentaal sterker te worden.

Van vele technieken die door sporters gebruikt worden om optimaal te presteren, is aangetoond dat deze ook voor muzikanten goed werken.

Profvoetballer Vito Wormgoor, in VI: “Als musicalster moet je presteren, alle spotlights zijn op jou gericht. Als voetballer kun je op een mindere dag jezelf nog wel een keertje verstoppen, zorgen dat je even overgeslagen wordt, maar op het podium kan dat niet. Spelen in een musical is echte topsport, nog wel meer dan voetbal.”

Op deze blog zal ik regelmatig artikelen plaatsen over de mentale uitdagingen van artiesten en hoe hiermee om te gaan. Ook mentale vaardigheden en tips om het beste uit jezelf te kunnen halen komen aan bod. Alleen piano leren spelen is niet voldoende om de top te halen. Wil je op de hoogte blijven? Volg me dan op social media of abonneer je op de nieuwsbrief. Is er een bepaald onderwerp waarover je hier graag wilt lezen? Laat het hieronder weten in een reactie!

Over de schrijver