Piano spelen als een meesterpianist

Hoewel sport en podiumkunsten op het eerste gezicht erg verschillend lijken hebben ze meer gemeen dan vaak wordt aangenomen. Beide vereisen een intense toewijding en inspanning om tot excellentie te komen.

Ondanks dat er duidelijke verschillen zijn tussen sporters, artiesten en musici is het belangrijk om de dingen die beide doelgroepen met elkaar gemeen hebben op een rij te zetten. Als we kijken naar wat sport of podiumkunsten echt zijn dan zien we dat ze vrijetijdsbestedingen zijn. Waarin het fijn is om lichamelijk fysiek actief te zijn maar om echt goed te worden in zowel sport als podiumkunsten is er meer nodig. Een bepaalde mindset. Je zou het ook topsportmentaliteit kunnen noemen. Of het nu gaat om het leren bespelen van een muziek instrument, het winnen van een kickboks wedstrijd of het spelen van een toneelstuk het vereist oefening en focus om tot excellentie te komen.

Tijd en oefening

Voor zowel pianisten, artiesten maar ook sporters geldt dat er veel geoefend moet worden om op een heel hoog niveau te komen. Piano leren spelen als een meesterpianist vraagt tijd, oefening en heel veel discipline. Je moet hierbij voorstellen dat vele van de superstars, beroemde artiesten of topsporters jaren lang het uitgangsleven en activiteiten doen buiten hun training routine hebben moeten afstaan. Om zo alles op alles te zetten voor excellentie in hun vakgebied. Oefening baart kunst en 10.000 uren regel bestaat er niet voor niets!

Olympische zwemkampioen Michael Phelps zegt: “Ik heb 5 jaar lang geen dag mijn training overgeslagen om een gouden medaille te winnen.” Zo zegt de snelste man ter wereld en record houder Usein Bolt dat hij 4 jaar lang is hard gaan trainen voor een wedstrijd die korter dan 9 seconden duurde. Het zelfde geld voor muziek en pianospelen. Je moet constant trainen om top niveau te behalen en blijven trainen om je niveau te behouden.

Flexibel denken

Voor sporters is het belangrijk om op de juiste momenten goed te kunnen presteren. Een voetballer kan tijdens zijn training misschien wel de sterren van de hemel spelen maar als hij tijdens de wedstrijd niets laat zien heb je daar niets aan.

Voor een artiest kan zo’n ‘presteer moment’ pianocompetitie, een concert of een voorstelling zijn. Een talentenjacht, concours, auditie of elk ander moment op het podium, is een presteer moment. De verwachtingen zijn altijd hoog. Zelfs als je gevraagd wordt om spontaan wat te laten horen voor je familie of vrienden.

Op zulke momenten is het belangrijk om de knop om te kunnen zetten. Of je nu op het veld of op een podium staat, je moet in een bepaalde presteerstand komen. Hoeveel prestatiedruk je ook ervaart en wat voor privéproblemen je ook hebt, “The show must go on!”.

Tegenstanders en concurrentie

Zowel sporters als artiesten ervaren de druk van concurrentie en hun tegenstanders. Sprint je sneller dan je tegenstanders? Kwalificeer jij je om mee te gaan naar de Olympische Spelen? Sta jij deze keer op het podium van die ene mooie zaal of wordt een concurrent uitgenodigd?

Wordt jij gekozen of krijgt toch de concurrent weer die prachtige rol? Mag jij dit jaar op dat festival spelen? Wordt jouw muziek uitgekozen of toch weer die van een andere band?

Als artiest zul je altijd moeten opboksen tegen je concurrenten en tegenstanders. Je collega-artiesten en mede-musici zijn ook degenen die net als jij dat ene felbegeerde plekje in de spotlight willen veroveren. Hoe ga jij om met deze concurrentie?

Omgaan met tegenslagen

Als artiest of muzikant zul je moeten kunnen omgaan met tegenslagen. Of als je dat nog niet kan moet je dat leren. Gelukkig is de wetenschap over hoe we leren zo ver dat er tools zijn waarmee je kunt leren om goed om te gaan met tegenslagen. Na een verloren wedstrijd geef je niet op, maar ga je verder om de volgende keer wél te winnen. Als artiest kun je ook allerlei tegenslagen tegenkomen: een performance die niet lekker gaat, al zoveelste keer dat je niet wordt uitgenodigd voor een optreden. Recensies zijn negatief of dirigent kapt je repetitie af en geeft harde kritiek op je vaardigheden.

Het leven bestaat uit ups en downs en zo ook de carrière van een artiest. Wanneer je goed voorbereid bent op je taak en mentaal sterk en weerbaar bent, kun je hiermee op uitdagende momenten goed omgaan. Bij Jong Piano Talent kunnen we je helpen en voorbereiden op een succesvolle loopbaan in de muziekwereld. Zodat je met plezier en vrij muziek kunt maken en piano kan spelen.

Mentaal fit = plezier in je taak

Beide groepen (zowel sporters als artiesten) hebben te maken met hoge prestatiedruk. Om op de juiste momenten toch optimaal te kunnen presteren, heb je de juiste mentale vaardigheden nodig. Het is niet alleen belangrijk om lichamelijk te trainen, maar ook om mentaal sterker te worden.

Van vele technieken die door sporters gebruikt worden om optimaal te presteren, is aangetoond dat deze ook voor musici goed werken.

Als voetballer kun je je nog verstoppen in een team.  Spelen in een musical is echte topsport, nog wel meer dan voetbal.”

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van Jong Piano Talent en me dan op social media. Ben je enthousiast geworden om je muzikale droom waar te gaan maken? Neem contact met mij op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen