Noten lezen als een BAAS

Misschien denk je dat je de enige bent die worstelt met het lezen van noten, maar dat is niet zo. Veel muzikanten wereldwijd hebben daar last van. Om nog preciezer te zijn: 85% van de muzikanten wereldwijd staan vaak voor dezelfde uitdagingen. Tijd om aan dit handicap (noten lezen) een einde aan te maken! Oorzaken variëren, maar ik zie vaak dezelfde of vergelijkbare problemen bij leerlingen. Laten we deze obstakels eerst samen doornemen. Dit zijn naar mijn mening de drie belangrijkste redenen waarom veel muzikanten wereldwijd worstelen met het lezen van noten en sightreading (het vloeiend spelen van bladmuziek). Deze drie belangrijkste redenen zijn van toepassing op zo'n 85% van alle muzikanten wereldwijd: stappen overslaan in het leerproces, slechte muzieklessen en onvoldoende oefening. Het goede nieuws is dat het lezen van noten en van blad spelen te trainen is. Ik beloof je dat je na het toepassen van mijn top 4 regels meer zelfvertrouwen zult krijgen als je noten leest en dat je al direct een stuk beter de noten zult kunnen lezen. Laten we nu beginnen met de stappen!

Stap 1: juiste niveau 

Vraag deskundig advies aan een docent om je huidige niveau vast te stellen. Alleen dan kun je succesvol beginnen met stap 1. Het is belangrijk om deze stap niet over te slaan, anders begin je al fout. Veel muzikanten willen meteen moeilijke stukken spelen, maar dat werkt helaas niet. Begin dus op jouw eigen niveau. Begin makkelijk en maak het dan steeds uitdagender (niet andersom).

Nadat je hebt bepaald welk niveau je hebt, kies je een muziekstuk dat je gaat spelen op dat niveau of net met een beetje uitdaging, zodat je zeker kunt zijn dat je de vaardigheid goed aan het trainen bent.

Stap 2: voorbereiding 

Bekijk in welke toonsoort je bent en let op de kruisen en mollen. Check van te voren hoe het juiste ritme ongeveer in het echt moet klinken. Doe dat in je hoofd, mentaal dus, voordat je begint met spelen. Wat zijn de noten ongeveer en denk alvast na over hoe je moeilijke stukken gaat oplossen als je ze benadert.

1. Kijk naar de toonsoort waarin de compositie geschreven is.

2. Let op de ritmes en bekijk de moeilijke plekken extra goed.

3. Neem de noten die je voor je hebt eerst goed door.

4. Herken herhalingen. 

Stap 3: doorgaan 

Of met andere woorden: stop niet als je eenmaal begonnen bent. Op het moment dat je regel nummer 1 en 2 hebt toegepast, komt het moment dat je gaat proberen deze nieuwe regels in de praktijk toe te passen. Begin altijd langzaam of in een tempo dat bij jouw vaardigheden past. Vaak is dit ook een veelvoorkomend probleem. Als je de snelheid die aangegeven is niet aankunt, wat moet je dan doen? Natuurlijk, eerst in een tempo spelen dat bij jouw niveau past. Het belangrijkste punt van regel 3 is om altijd door te spelen, wat er ook gebeurt. Het kan vreemd aanvoelen als je dit nog nooit hebt gedaan. Dit is gewoon hoe het hoort.

1.Kijk niet onnodig heen en weer. Focus je aandacht zoveel mogelijk op de bladmuziek; je vingers zullen de weg vinden met regelmatige oefening. Vertrouw daarop. 

2.Langzaam spelen om door te kunnen gaan is prima. Lanzaam worden terwijl je in een snelle tempo was begonnen is ook prima. Stoppen terwijl je begonnen bent met spelen is wat je moet vermijden. 

3.Herhaal de fouten niet en speel door (vergeet niet dat je niet aan het oefenen bent).

4.Let niet op de fouten die je maakt, maar speel zoveel mogelijk door.

5.Neem de dynamische aanwijzingen meteen mee, als dat je lukt.

Stap 4: discipline en oefening 

Een kampioen in noten lezen worden? Verreist uiteraard veel oefening. Ook bij deze vaardigheid is geduld, discipline en veel oefening essentieel. Ik raad iedereen die sight reading wil trainen aan om in het begin dagelijks minimaal 10 minuten per dag te oefenen. Oefen met aandacht voor alle stappen die ik hierin heb met jullie gedeeld. 

Doe je dit 3 weken lang elke dag 10 minuten? Dan ga je een wereld van verschil ervaren. Wil je naar next leven gaan en een echte kampioen in noten lezen worden? Bij Jong Piano Talent help ik je graag verder bij jou muzikale ontwikkeling. Neem contact op voor meer informatie! Over de schrijver
Reactie plaatsen