Muziekles voor kleuters; een gamechanger voor nu én later

Muziekles voor kleuters; een gamechanger voor nu én later

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt dat je kinderen zich goed ontwikkelen. Zowel fysiek als mentaal. Eén activiteit die je kinderen daarbij kan helpen, is muziekles en pianospelen in het bijzonder. Het bespelen van de piano kan een enorme positieve impact hebben op de motorische vaardigheden van kinderen en op de verdere de verdere ontwikkeling van hun hersenen. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met muziekles voor kleuters. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hoe eerder kinderen beginnen met het leren bespelen van een muziekinstrument, hoe groter de voordelen zijn voor hun motorische ontwikkeling. Kinderen die op jonge leeftijd (rond de 5-7 jaar) starten met pianolessen, laten de grootste verbeteringen zien in hun handfunctie en coördinatie. 


Muziekles voor kleuters

De hersenen van jonge kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. Op die leeftijd zijn nieuwe vaardigheden relatief makkelijker aan te leren en te automatiseren. Naarmate we ouder worden, wordt het steeds moeilijker om nieuwe complexe motorische patronen aan te leren. 

Daarom is het belangrijk dat kleuters zo vroeg mogelijk beginnen met het leren bespelen van piano of een ander muziekinstrument. Op die manier kunnen ze maximaal profiteren van de voordelen die muziekles voor kleuters oplevert.


Verbetering van motorische vaardigheden

Uit onderzoeken is gebleken dat kleuters die muziekles krijgen, veel beter scoren op motorische vaardigheid, dan leeftijdsgenoten die geen muziekinstrument bespelen. Zo laten de kinderen verbeteringen zien in het nauwkeurig oppakken van kleine voorwerpen, het volgen van complexe handbewegingen en het bewaren van hun evenwicht. Verbeterde motorische vaardigheden zijn niet het enige voordeel van pianospelen. 


Ontwikkeling van de hersenen

Volgens bewegingswetenschapper Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft het gecombineerde effect van muziek maken en bewegen, een enorm effect op de ontwikkeling van onze hersenen. Wanneer kleuters muziekles volgen, stimuleren ze verschillende hersengebieden tegelijkertijd.

Brein functies roesten wanneer het geen goede prikkels krijgt om zich mee te voeden. De combinatie van mentale activiteit met fysieke handelingen zijn extra complex en daarmee het heel waardevol voor de ontwikkeling, bijhouden en herstellen van onze hersenen. En die van onze kinderen.


3 hersengebieden 

Het bespelen van een muziekinstrument zoals de piano activeert de motorische gebieden in de hersenen. Om de juiste toetsen op het juiste moment in te drukken, moeten kinderen heel precies hun vingers, handen en armen aansturen.  Ook worden de auditieve gebieden in de hersenen geactiveerd. Omdat de kinderen continu muzikale feedback krijgen over de klanken die ze produceren. Ze leren de juiste tonen te spelen door te luisteren naar het resultaat.

Het visuele systeem wordt ook aangesproken, omdat kinderen de notenbalken, toetsen en hun eigen handposities in de gaten moeten houden. Dit samenspel tussen motoriek, gehoor en zicht is uniek voor pianospelen. En zorgt ervoor dat er een sterk netwerk ontstaat in de hersenen van jouw kleuter. 


Muziekles voor kleuters bevordert schoolprestaties

Je moet je bij piano leren spelen voorstellen dat je een hele boel dingen tegelijkertijd aan het leren bent om uiteindelijk een ding goed te kunnen. De perfecte stimulans voor je brein en daarmee motorische, auditieve en visuele vaardigheden. Pianospelen is duidelijk meer dan alleen het leren maken van muziek. Door piano te leren spelen worden de hersenen van jouw kind sneller en beter instaat om informatie te verwerken. Zo worden een soort supercomputer die moeilijke taken kan uitvoeren. Handig tijdens het volgen van muziekles, maar ook later om goed mee te komen op school. Om betere inschattingen te kunnen maken in moeilijke situaties… 


Ben je op zoek naar een uitdagende hobby voor jouw kleuter waar hij of zij later ook nog iets aan heeft? Overweeg dan muziekles voor kleuters en pianoles in het bijzonder. 

Benieuwd wat jouw kind vindt van pianoles? Boek een proefles

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen