Wat betekent improviseren nu precies? Improvisatie is een van de basistechnieken waarmee wereldberoemde componisten hun mooiste muziek hebben gecomponeerd. Nog simpeler uitgelegd je begint maar wat spelen op de piano en als je leuke ideeën tegen komt schrijf je ze op en maak je zo een eigen liedje van. Leuk toch? Maar zo simpel is improviseren ook weer niet. Laten we een kijkje nemen waar improviseren nog meer goed voor is.
Liedjes schrijven
Componisten zoals Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt en vele andere grote namen uit de klassieke, jazz maar ook andere genres waren grote improvisatoren, naast dat ze ook hele goede pianisten en componisten waren. Deze namen konden IMPROVISEREN zo goed dat je haast niet kon onderscheiden of het nou al een compositie was of een improvisatie. Zo goed dus!
Om op dit niveau te komen is oefening verreist. Maar het is ook belangrijk om ook bij improviseren met kleine stappen te beginnen. Zodat je met plezier dit kunt blijven doen en daarin stap voor stap kunt groeien.
Onvoorzien
We spreken van improvisatie (naar het Latijn: onvoorzien), wanneer de muziek niet of niet geheel van tevoren is vastgelegd, en door musici tijdens de uitvoering spontaan wordt verzonnen. Bijvoorbeeld in de deze video zie je hoe twee van mijn docenten van het conservatorium dit doen. Mijn improvisatie skills heb ik grotendeels ook de danken aan hen maar ik heb hiernaast ook veel zelf gedaan.
In de muziek wordt de term improvisatie gebruikt als tegendeel van de term compositie, waarbij een muziekstuk geheel of bijna geheel is vastgelegd. Improviseren is meer dan 'zomaar wat fiedelen' en kan als een kunst op zich worden beschouwd.
In de middeleeuwen kende men het contrapunctus alla mente, waarbij over een vaste stem twee tot driestemmig werd geïmproviseerd. In de barok bestond er de improvisatietraditie van de basso continuo, waarbij de akkoorden vaststonden, maar de exacte speelwijze aan de fantasie van de speler(s) werd overgelaten. Bach was bijvoorbeeld in staat zesstemmige fuga's te improviseren, wat behoorlijk wat muzikale rekenwerk met zich meebrengt.
Creativiteit
Voor de de ontwikkeling van de motoriek, hersenen verbindingen en creativiteit van kinderen en jongeren is improvisatie een essentieel lesonderdeel in de lessen bij Jong Piano Talent. Ik vergelijk improviseren op een muziek instrument met tekenen op een blanco papier zonder dat je van te voren weet wat het gaat worden.
Omdat aan improviseren in de muziekopleidingen in het algemeen niet veel aandacht wordt besteed, is de gemiddelde klassiek geschoolde muzikant niet in staat te improviseren. In tegendeel is bij Jong Piano Talent improvisatie een belangrijk les onderdeel in de lessen en de vaardigheden worden in de lessen op een juiste manier stap voor stap toegebracht en de mogelijkheid op een fijne manier gedoseerd zodat de leerlingen het met plezier en veel bewondering voor wat er gebeurt als je onvoorzien speelt het blijven doen.
Wil je meer over improvisatie weten? Neem contact met mij op en kom samen met ons ervaren hoe leuk en inspirerend improviseren op de piano is.