Studeer 5 x sneller met mijn studie

Goed studeren blijft een belangrijk ding als je je talent optimaal wil ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de hoeveelheid van de uren die je in je studeerkamer maakt maar ook naar de kwaliteit daarvan. Die is namelijk allerbelangrijkste als je met plezier en vanuit vrijheid piano wil leren spelen of je huidige skills wil verder ontwikkelen en met plezier muziek wil blijven maken. "Practice makes perfect" wordt als quote veel gebruikt maar als je niet op de juiste manier oefent, zal dit toch lastig worden. "Practice makes improvement" klopt in ieder geval als een bus. Ook als je de lessen uit dit artikel nog niet weet. Je hoeft niet langer te wachten. Begin ervaren hoe het is om met plezier te oefenen, leren en groeien als musicus, pianist en als mens.

Als je weet wat het inhoudt om effectief te studeren, kun je dit gebruiken om jouw manier van studeren te verbeteren. Om zo de kwaliteit van het piano oefenen en jouw studiesessies te verbeteren. Ga je hier actief mee aan de slag, dan zul je o.a. gaan merken dat je meer gedaan krijgt in minder tijd, dat je nieuwe stukken en nieuwe technieken sneller onder de knie hebt en dat je tijd in de repetitieruimte minder vermoeiend is. 

Hier heb ik alvast 5 belangrijkste kenmerken van effectief studie proces uit mijn studie effectief studeren voor je op een rijtje gezet. Dit is natuurlijk niet alles want er is nog zo veel over dit onderwerp te vertellen, maar je kunt hiermee alvast een beginnetje maken. 


1. Oefenen maar dan doelbewust 

Om je talenten optimaal te ontwikkelen helpt het om doelen te stellen. Dit motiveert en geeft richting. Het maakt duidelijk waar je wel en vooral ook niet mee bezig moet zijn. Om alles uit een oefensessie te halen, is het dus handig om je doelen voor die sessie helder te hebben. 

2. Geconcentreerd oefenen

Als je volle aandacht hebt voor hetgeen waar je mee bezig bent, zul je het snelste en het beste leren. Het is belangrijk dat je korte pauzes neemt. Bijvoorbeeld elke 20 minuten even opstaan en even bewegen. Van het raam naar buiten kijken of even frisse neus halen. Andere effectieve manieren om je concentratie optimaal te houden tijdens het piano oefenen zijn: op tijd wat eten en drinken, je telefoon uit het zicht halen en daar komt die weer nogmaals op tijd korte pauzes nemen. 

3. Feedback 

Wil je iets leren dan is het essentieel om te weten hoe je dit precies aanpakt. Feedback is hierbij heel belangrijk. Als je niet in staat bent objectief en van een afstandje te oordelen, weet je natuurlijk ook niet waar je op moet letten om te verbeteren. Op het moment zelf goed luisteren en kijken helpt natuurlijk, maar ook het opnemen van je oefensessie en dit terugkijken kan veel inzicht geven. Je leert er het meeste van als je de feedback ook opschrijft. Het is ook belangrijk dat je feedback krijgt van anderen. Van mensen die je kunnen coachen want daar leer je ook erg veel van en wordt zo steeds bewuster van de vaardigheden die je nog verder moet ontwikkelen. Dit kan feedback zijn die je krijgt van bijvoorbeeld een docent of collega, maar ook de feedback die jij jezelf geeft. 

4. Juiste oefen niveau

Hoe moeilijk zijn de dingen die je oefent? Voor optimale ontwikkeling kun je het beste uitdagende stukken en oefeningen kiezen. Niet al te moeilijk, maar ook zeker niet makkelijk. Het werkt het beste om iets te kiezen dat nét buiten je comfortzone ligt. Om jezelf zo te blijven uitdagen en te blijven leren, is het ook handig om na het studeren op te schrijven wat je de volgende keer zult gaan doen. Wat je nog extra wilt oefenen, waarin je een stapje verder gaat en waarmee je wilt beginnen. Dat geeft bovendien mentale rust, omdat het helpt de oefen sessie goed af te sluiten. 

5. Gemotiveerd en met plezier piano oefenen

Om steeds beter te worden is het nodig om je werk goed te analyseren en je fouten te detecteren. Dit is niet altijd leuk om te doen. Vooral als het niet zo soepel gaat als je zou willen. Focus daarom steeds op wat je hebt geleerd, train je groeimindset en leer jezelf om positief te denken. Schrijf dit op en formuleer en wat je opschrijft doe ook altijd positief. Welke woorden je kiest heeft stiekem veel invloed op hoe jij je voelt én op hoe goed je dingen leert!

Het kan ook fijn zijn om aan het begin en eind van je oefensessie even lekker een stuk door te spelen wat je al helemaal onder de knie hebt, gewoon voor je (speel) plezier! 

Wil je meer over effectief studeren leren en de vaardigheden die daarbij horen verder ontwikkelen en ze je eigen maken? Neem contact met mij op! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen