Studeer 5x sneller met mijn studie effectief studeren!
01 maart 2023 
in Mindset

Studeer 5x sneller met mijn studie effectief studeren!

Om jouw talenten te ontwikkelen, is het belangrijk om goed te studeren. Niet alleen de kwantiteit, maar vooral de kwaliteit van het oefenen is daarbij bepalend. Er wordt wel vaak gezegd ‘Practice makes perfect’, maar als je niet op de juiste manier oefent, gaat het toch heel moeilijk worden. Hoe dan ook ‘Practice makes improvment’, ook als je niet met deze tools oefent, maar weet dat het ook anders kan dus wacht niet meer met genieten van met plezier oefenen en genieten van leren en groeien als musicus en als mens met een gezonde mindset. 

Als jij weet wat de kenmerken zijn van goed studeren, kun jij dit gebruiken om je manier van studeren te verbeteren. Om de kwaliteit van het oefenen te verbeteren. Om effectiever te studeren. Ga je hier actief mee aan de slag, dan zul je o.a. gaan merken dat je meer gedaan krijgt in minder tijd, dat je nieuwe stukken en nieuwe technieken sneller onder de knie hebt en dat je tijd in de repetitieruimte minder vermoeiend is.

Een aantal belangrijke kenmerken van goed oefenen zijn: 

1. Doelbewust oefenen

Om je talenten optimaal te ontwikkelen helpt het om doelen te stellen. Dit motiveert en geeft richting. Het maakt duidelijk waar je wel en vooral ook niet mee bezig moet zijn. Om alles uit een oefensessie te halen, is het dus handig om je doelen voor die sessie duidelijk te hebben.

2. Geconcentreerd oefenen

Als je volle aandacht hebt voor waar je mee bezig bent, zul je het snelste en het beste kunnen leren. Hulpmiddelen zoals het muziekdagboek kunnen je hierbij helpen. Andere makkelijke manieren om je concentratie goed te houden tijdens het studeren zijn: voldoende pauzes nemen, op tijd eten en drinken, je telefoon uit het zicht en een klokje in het zicht houden. 

3. Feedback krijgen

Als je iets wilt leren, is het belangrijk om te weten hoe het moet en hoe je het doet. Als je niet weet hoe jij het doel, als je dit niet objectief en van een afstandje kunt bekijken, weet je natuurlijk ook niet waar je op moet letten om te verbeteren. Op het moment zelf goed luisteren en kijken helpt natuurlijk, maar ook het opnemen van je oefensessie en dit terugkijken kan veel inzicht geven. Je leert er het meeste van als je de feedback ook opschrijft. Dit kan feedback zijn die je krijgt van bijvoorbeeld een docent of collega, maar ook de feedback die jij jezelf geeft.

4. Oefenen op het juiste niveau

Hoe moeilijk zijn de dingen zijn die je oefent? Voor optimale ontwikkeling kun je het beste uitdagende stukken en oefeningen kiezen. Niet al te moeilijk, maar ook zeker niet makkelijk. Het werkt het beste om iets te kiezen dat nét buiten je comfortzone ligt. Om jezelf te blijven uitdagen en te blijven leren, is het ook handig om na het studeren op te schrijven wat je volgende keer gaat doen. Wat je nog extra wilt oefenen, waar je een stapje verder gaat en waarmee je wilt beginnen. Dat geeft bovendien mentale rust, omdat het helpt de sessie goed af te sluiten.

5. Gemotiveerd en met plezier oefenen

Om steeds beter te worden is het nodig om je werk goed te analyseren en je fouten te detecteren. Dit is niet altijd even leuk. Vooral als het niet zo soepel gaat als je zou willen. Focus daarom steeds op je wat je hebt geleerd, train je groeimindset en leer jezelf om positief te denken. Schrijf dit op en formuleer wat je opschrijft ook altijd positief. Welke woorden je kiest heeft stiekem veel invloed op hoe jij je voelt én op hoe goed je leert!

Het kan ook fijn zijn om aan het begin en eind van een studeersessie even lekker een stuk door te spelen wat je al helemaal onder de knie hebt, gewoon voor je plezier!

Over de schrijver
Reactie plaatsen