Sneller noten leren lezen in vier stappen

Leuk dat je deze blog leest! Het geeft aan dat je de noten (leren) lezen serieus wilt aanpakken en dat is geweldig. Misschien denk je dat je de enige bent die met noten lezen worstelt maar dat is niet zo. Veel muzikanten wereldwijd hebben daar last van. Om nog precies te zijn 85% van de muzikanten wereldwijd staan voor dezelfde uitdagingen vaak. Tijd om aan dit handicap een einde aan te maken! 

De oorzaken variëren maar ik zie vaak dezelfde problemen bij leerlingen. Laten we deze obstakels eerst samen even doornemen. Dit zijn naar mijn mening de drie belangrijkste redenen waarom veel muzikanten wereldwijd worstelen met noten lezen en sightreading (vloeiend spelen van bladmuziek). Die drie belangrijkste redenen zijn van toepassing op zo'n 85% van alle muzikanten wereldwijd: stappen overslaan in het leerproces, slechte muzieklessen en onvoldoende oefening. Het goede nieuws is dat noten lezen en van blad spelen te trainen is. Ik beloof je dat je na het toepassen van mijn top 4 rules meer zelfvertrouwen gaat krijgen als je noten leest en al direct een stuk beter de noten kunt lezen. Laten we nu beginnen met de stappen!

Stap 1: noten leren lezen op jouw niveau     

Vraag deskundig advies aan een docent om je huidige niveau vast te stellen. Alleen dan kun je succesvol beginnen met stap 1. Het is belangrijk om deze stap niet over te slaan anders begin je al fout. Veel muzikanten willen meteen moeilijke stukken spelen maar dat werkt helaas niet. Begin dus op jouw eigen niveau. Begin makkelijk en ga dan het steeds uitdagender maken (niet andersom). 

Nadat je bepaald hebt welk niveau je hebt kies je een muziekstuk dat je gaat spelen op dat niveau of net met een beetje uitdaging. Zodat je zo zeker kunt zijn dat je de vaardigheid goed aan het trainen bent. 

Stap 2: voorbereiding 

Bekijk in welke toonsoort je bent en naar de kruisen en mollen. Check ongeveer hoe de juiste ritme in het echt moet klinken. Doe dat in je hoofd. Mentaal dus. Voordat je begint met het spelen. Wat zijn de noten ongeveer en denk alvast hoe je moeilijke stukken gaat oplossen als je ze benaderd. 

1. Kijk naar de toonsoort waarin de compositie geschreven is.

2. Let op de ritmes en bekijk de moeilijke plekken extra goed.

3. Neem de noten die je voor je hebt eerst goed door.

4. Herken herhalingen. 

Stap 3: doorgaan 

Of met andere woorden stop niet als je begonnen bent. Op het moment dat je regel nummer 1 en 2 hebt toegepast komt het moment dat je gaat proberen om deze nieuwe regels in praktijk toe te passen. Begin altijd langzaam of in een tempo wat bij jou vaardigheden past. Vaak is dit ook een veel voorkomend probleem. Als je de snelheid die aangegeven is niet aan kunt wat moet je dan doen? Natuurlijk eerst in een tempo spelen dat bij jouw niveau past. Het belangrijkste punt van regel 3 is om altijd door te spelen wat er ook gebeurt. Het kan vreemd aanvoelen als je dit nog nooit hebt gedaan. Dit is gewoon hoe het hoort.

1. Kijk niet onnodig heen en weer. Focus je aandacht zoveel mogelijk in de bladmuziek, je vingers zullen de weg vinden met regelmatige oefening. Vertrouw daarop.

2. Langzaam spelen is prima maar stoppen niet!

3. Herhaal de fouten niet en speel door (vergeet niet dat je niet aan het oefenen bent).

4. Let niet op de fouten die je maakt maar speel zoveel mogelijk door.

5. Neem de dynamische aanwijzingen meteen mee als dat je lukt. 

Stap 4: discipline en oefening

Een kampioen in noten lezen worden? Verreist uiteraard veel oefening. Ook bij deze vaardigheid is geduld, discipline en veel oefening essentieel. Ik raad iedereen die sight reading wil trainen aan om in het begin dagelijks minimaal 10 minuten per dag te oefenen. Oefen met aandacht voor alle stappen die ik hierin heb met jullie gedeeld. 

Doe je dit 3 weken lang elke dag 10 minuten? Dan ga je een wereld van verschil ervaren. Wil je naar next leven gaan en een echte kampioen in noten lezen worden? Bij Jong Piano Talent help ik je graag verder bij jou muzikale ontwikkeling. Neem  contact   op voor meer informatie!