Sight reading KAMPIOEN Blog

Hoi! Ik ben Mkhitar Ghazaryan, de oprichter van Jong Piano Talent. Als je deze document download dan heb je oprecht interesse om je noten lees vaardigheid verder te trainen en je gehandicapt eindelijk gedag te zeggen. Misschien denk je dat je de enige bent die slecht in noten lezen is en dat je dit nooit zal leren maar geloof me dat is niet waar. 75% van alle musici wereldwijd heeft te maken met deze zwakte. 

De oorzaak is bij iedereen verschillend maar om een paar te benoemen die ik in praktijk ben tegengekomen. Dit doe ik zodat het voor je duidelijk wordt waardoor de meeste musici slecht zijn en blijven in noten lezen en muziek maken in het algemeen. 3 allerbelangrijkste oorzaken waarom vele musici niet goed zijn in het kennen van de muzieknotatie en in sight reading (van het blad spelen) zelf vind je hierin. 

3 belangrijkste oorzaken zijn bij de 75% van alle musici wereldwijd: stappen overslaan in het leerproces, slechte muziek lessen, onvoldoende training!  

Laten we nu over wat positiefs gaan hebben want het goed nieuws is dat noten lezen en van het blad spelen heel goed te trainen is. Ik beloof dat je vanaf vandaag mijn top 4 regels en het onderwerp sigh reading nooit meer zal vergeten. Hierna kun je deze gouden regels in praktijk toepassen en je favoriete hits van het blad op je muziekinstrument stap voor stap leren spelen zonder dat je het eerst hoeft te oefenen. Hoe leuk is dat? Ik heb vroeger altijd gedroom om dat te kunnen en nu met veel trots wil ik je graag leren dat wat ik vroeger altijd gedacht heb mij gaat dit nooit lukken. 

Sight reading is een van de belangrijkste vaardigheden bij musiceren en het kan je of helpen bij muziek maken of heel goed in de weg staan. Deze term (sight reading) komt oorspronkelijk uit het Engels en wordt in de klassieke muziekwereld veel gebruikt dus onthoudt hem goed☺. 

Het betekent gewoon van het blad lezen (spelen). Alleen bij musiceren moeten we niet alleen van het blad lezen maar nog een extra handeling erbij doen en dat is terwijl we blijven lezen op ons muziekinstrument spelen wat we gelezen hebben en daarbij het zo doen dat wij en het gene die naar ons luistert niet het gevoel krijgt dat we stoppen en niet spelen wat er staat of wat we willen horen.  

Net zoals mijloenen andere musici wereldwijd heb ik zelf ook jarenlang last gehad van slecht noten lezen en niet kunnen van het blad lezen tot dat ik op een dag besloot om gedag te zeggen aan mijn handicapt. Na een tijd hiermee bezig geweest te zijn ben ik nu eindelijk een kampioen in noten lezen geworden en begrepen dat noten lezen een taal is en zoals elke andere taal ook het moet getraind worden als je daar goed in wil worden. Door de jaren heen heb ik mijn eigen 4 gouden stappen ontwikkeld waardoor elk leerling stap voor stap ook een kampioen in noten lezen kan worden uiteraard als hij/zij dat wil. Laten we beginnen! 


Stap nummer 1. Find your level!                                     

Vraag een deskundig advies van een docent die voor je kan bepalen waar je precies bent in het noten lezen als je dat zelf niet kan. Alleen zo kun je succes ervaring op doen als je noten leest daarom is het belangrijk dat je deze regel goed toepast want als je deze stap over slaat begin je al fout. Veel musici willen meteen moeilijke muziek stukken kunnen lezen van het blad maar dat gaat helaas niet. Dus onthoudt goed, begin op het juiste niveau! 

Belangrijk punten waar je op moet letten bij stap 1:

 • Van makkelijk naar moeilijk (niet andersom) 
 • Beide handen tegelijk nog moeilijk? (je kan en mag handen apart doen om op te bouwen)


Stap nummer 2. Voorbereiding! 

Nadat je bepaald hebt welk niveau je hebt kies je een muziek stuk die je gaat spelen in dat niveau of net met een beetje extra uitdaging zodat je zeker kan zijn dat je de vaardigheid goed aan het trainen bent met als doel om succes ervaring op te doen. Veel mensen die noten willen lezen beginnen gelijk zonder enige kennis over wat ze gaan doen met de handeling terwijl dat juist niet hoeft. Dat kan je doen als je al kampioen bent in het noten lezen maar daarvoor moet je eerst nog geduld hebben en de juiste regels stap voor stap toepassen en trainen. 

Onthoudt voordat je een kampioen in noten lezen wordt moet je eerst de composities die je aan het lezen bent goed voorbereiden waarbij je goed kijken in welke toonsoort het geschreven is, dat je het juiste ritme in je hoofd kunt horen spelen voordat je gaat echt op de piano spelen. Welke kruisen en mollen komen in het stuk voor, wat zijn de noten ongeveer en hoe los ik de moeilijke plekken op (hoe speel ik door als het moeilijk wordt want dat is de volgende belangrijke stap die een snelle sight reader gebruikt in zijn skill).  Alleen zo kun je stap voor stap een kampioen in het noten lezen worden. Perfect kun je het nooit doen maar de bedoeling is om goed te facken ☺. 

Belangrijk punten waar je op moet letten bij stap 2:

 • Welke maatsoort de compositie heeft waarin je gaat sight readen 
 • In welke toonsoort het geschreven is
 • Welke ritmes komen ervoor 
 • Wat zijn de noten ongeveer 
 • Herken vergelijkbare dingen (ritme en noten herhalingen) zodat je daarover niet hoeft extra na te denken en tijd kwijt te raken


Stap nummer 3.

Of met andere worden stop niet als je begonnen bent (met uitzondering van langzaam worden om op moeilijke plekken door te kunnen spelen)!

Op het moment dat je de regel nummer 1 en 2 gevolgd hebt komt het moment dat je gaat proberen om deze nieuwe regels in praktijk toe te gaan passen. Begin altijd langzaam of in een tempo wat bij jou kunnen past. Veel mensen beginnen te snel en zeggen dat de compositie die ze spelen andere (snellere) tempo heeft. Dat kan heel goed kloppen maar als je die snelheid nog niet aan kan wat moet je dan doen? Natuurlijk langzaam spelen of in een tempo het doen dat het past bij jou niveau. 

En nu komt het belangrijkste punt van de derde regel en dat is doorspelen wat er ook gebuurt. Als je dit nooit gedaan hebt kan het en gaat ongetwijfeld vreemd en raar voor je voelen en misschien ga je denken ik doe iets fout. Nee je doet niks fout want dat heet van het blad lezen en op de piano spelen en doorgaan met de handeling. Jij of het gene die naar jou op dat moment luistert moet niet het gevoel krijgen dat je stopt. Daarom is het belangrijk dat je op het juiste niveau begint zodat je alle regels goed kunt toepassen. 

Belangrijk punten waar je op moet letten bij stap 3:

 • Kijk niet onnodig heen en weer. Focus je aandacht zo veel mogelijk in het boek want je vingers zullen het weg van zelf wel vinden. Uiteraard door training. Vertrouw daarop! 
 • Langzaam worden mag maar stoppen mag zoals je al weet niet! 
 • Fouten mogen niet herhaald worden (vergeet niet, je bent niet aan het oefenen) 
 • Begin altijd langzaam of in een tempo dat past bij jou niveau! 
 • Lees vooruit 
 • Let niet op de fouten die je maakt maar speel door!
 • Speel muzikaal als het kan met de aanwijzingen die je in de muzieknotatie tegenkomt! Stap nummer 4 discipline en oefening

Je zal me vast geloven als ik zeg dat als je een olympsch kampioen wil worden dat je heel erg veel moet oefenen voordat je een kampioen wordt. Dat klopt als een bus want elke andere ding wat je ook wil leren in het leven en daar goed in wil worden gevraagd geduld, discipline en veel oefening. 

In het begin heb je gelezen dat sight reading goed te leren is, maar zonder oefening ik garandeer je dat je nooit een kampioen kan worden. Niet alleen in sight reading, maar ook in elk andere beroep of hobby. 

Daarom heb ik in het begin ook uitgelegd dat we geen stappen moeten overslaan in het leerproces maar stap voor stap moeten leren vanaf het juiste niveau omhoogklimmen. Ik raad iedereen die sight reading willen trainen om in het begin het dagelijks minimaal 10 minuten te doen met aandacht voor alle stappen die ik hierin heb gedeeld. 

Speel zo veel mogelijk makkelijke composities die zijn geschreven voor kinderen of beginners. Als met beide handen niet gaat, maak een tussen stap door alleen de linker of de rechterhand te spelen met aandacht voor alle regels die je nu geleerd hebt. Als je 3 weken lang elke dag 10 minuten speelt en deze regels toepast, zal je een wereld van verschil ervaren geloof me dus als je me niet gelooft, probeer het uit en laat me via een persoonlijk bericht weten wat je ervan gevonden hebt. Ik wens je veel succes met je muzikale leven en zie je graag gauw in de lessen om deze vaardigheden samen met jou nog meer te trainen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen