Bladmuziek piano instuderen in minder dan 10 stappen

Nieuwe bladmuziek piano instuderen kan zowel spannend als uitdagend zijn. Wanneer je het doelgericht en gestructureerd aanpakt, kan je ook het meest lastige stuk bladmuziek je eigen maken. Vandaag gaan we hier mee aan de slag. Ik leg je uit hoe je stap voor stap een muziekstuk onder de knie kunt krijgen. En hoe je moeilijke passages met gemak de BAAS wordt.

 

Bladmuziek piano instuderen; Stap 1

Het instuderen van bladmuziek op de piano begint al voordat je begint met spelen of de bladmuziek doorneemt. Luister aandachtig de opname van het stuk een aantal keer. Zo maak je een blauwdruk van het stuk in jouw geheugen. Je weet ongeveer wat er na elk stuk gaat komen en waar je naar toe werkt. Dit helpt je om een gevoel te krijgen voor de melodie en het ritme waardoor je het stuk sneller begrijpt en kunt spelen.

Kom, we gaan meteen samen oefenen met Gymnopédie nummer 1 van Eric Satie. Een wat niet te zwaar stuk om mee te leren oefenen. Want als jij dit met makkelijkere muziekstukken leert doen dan kan je je repertoire zo gek maken als je wil. Daarom de basis lgoed eren blijft zo belangrijk bij pianospelen. 

 

Stap 2; Ontleed de bladmuziek

Een heel stuk kan overweldigend zijn, waardoor je er misschien zelfs tegenop kijkt om eraan te beginnen. Verdeel het stuk daarom in kleinere secties. Je kunt beginnen met het opdelen van de bladmuziek piano in frasen of korte passages. Oefen sectie voor sectie en ga pas door wanneer je de sectie waaraan je werkt, soepel kunt spelen. Om dit makkelijker te maken let je specifiek op waar de herhalingen, variaties en akkoordenveranderingen plaatsvinden. 

 

Download dit stuk bladmuziek piano en deel het stuk op in kleinere secties om mee te oefenen. 

 

Stap 3; Analiseer de bladmuziek piano

Gelukt? Dan gaan we door met de volgende oefening. Analyseer met welke harmonieën en akkoorden de componist het stuk geschreven heeft. Door dit te doen, ga je begrijpen wat er achter de noten gebeurt. 

  

Welke harmonieën en akkoorden heb je kunnen vinden? Laat het weten in de reacties onder dit artikel. 

 

 

Stap 4; Pas je snelheid aan

Veel leerlingen willen snel door een nieuw stuk bladmuziek piano heen spelen. Maar langzaam oefenen is es-sen-tieel voor nauwkeurigheid en muzikaliteit. Door langzamer te spelen, geef je je hersenen en vingers de tijd om bewegingen en noten te absorberen. Probeer het eens met het stuk waarmee we aan het oefenen zijn. 

 

Stap 5; Moeilijke passages in bladmuziek piano

Ieder pianostuk heeft die ene lastige sectie waar je tegen aanloopt. Het juist aanpakken van zulke delen kan enorm verschil maken. Laten we hier samen verder induiken. 


Doe je met me mee?


Tips voor moeilijke passages

Herhaal en versterk

Herhaal het moeilijke stuk meerdere keren per sessie. Met elke herhaling zullen je hersenen en vingers beter gewend raken.

 

Verander het ritme

Probeer een moeilijke passage te spelen in verschillende ritmes. Dit helpt bij het ontwikkelen van spiergeheugen en timing.

 

Van achter naar voren

Beginnen aan het einde van de moeilijke passage en werk naar het begin toe. Dit helpt je om je zelfverzekerd te voelen over de afsluiting van het gedeelte.


 

Stap 6; Samen en apart

Het apart oefenen van je handen helpt bij het verbeteren van je coördinatie. Daardoor krijg je vanzelf ook meer zelfvertrouwen bij het spelen. Ik raad je aan om met een hand te beginnen. Wanneer het spelen van het gedeelte met deze hand je goed afgaat, oefen dan vervolgens hetzelfde gedeelte met de andere hand. Als het spelen van het stuk met beide handen even makkelijk gaat, breng je ze langzaam samen.


Stap 7; Toevoegen van dynamiek en gevoel

Succesvol bladmuziek piano spelen is meer dan alleen een technisch perfecte uitvoering. Pas wanneer je het stuk met expressie, dynamiek, kunt spelen wordt het eigen. Leuker om te spelen en interessanter om naar te luisteren. Dynamiek zoals forte (luid) en piano (zacht), evenals tempowijziging en emotionaliteit maken een groot verschil in je optredens.

 

Stap 8; Regelmatig je bladmuziek piano oefenen

Het herhalen van dagelijkse sessies van minimaal 30 minuten is effectiever dan lange, onregelmatige oefenwedstrijden. Maak een studeerschema voor jezelf waarbij je elke dag op vaste tijden 30 minuten werkt aan het stuk dat je wilt instuderen. Regelmatig oefenen doet wonderen voor je vooruitgang!

   

Met deze manier van leren lukt het alle leerlingen van Jong Piano Talent om nieuwe bladmuziek piano in te studeren. Eigen te maken en met succes voor te dragen. 

 

Loop je ergens tegen aan met de oefeningen en het stuk in dit artikel? Laat het weten in de reacties. Ik help je met plezier verder op weg. 

 

Wil je liever oefenen met persoonlijke begeleiding? Dan zijn de on- of offline lessen van Jong Piano Talent misschien wel wat voor jou. Neem dan even contact met me op.

 

Happy practicing!

 

 

Mkhitar