4 veelvoorkomende problemen onder musici en andere performers
01 februari 2023 

4 veelvoorkomende problemen onder musici en andere performers

Als pianist of performer doe je iets geweldigs. Je hebt een prachtig talent en maakt daar gebruik van. Iets waar velen jaloers op zullen zijn! Vaak wordt een beroep of serieuze hobby als musicus of artiest dan ook gezien als droom. Als iets wat iedereen wel zou willen. Dit betekent echter niet dat altijd alles vlekkeloos verloopt. Als we echt eerlijk zijn, hebben we namelijk allemaal af en toe wel ergens last van.


Onzekerheid

Helaas heeft een artiest niet altijd een stabiel inkomen. De oorzaak is dat er in beroepsopleidingen niks over hoe je met muziek maken geld moet verdienen langs komt. Eeuwenlang kampen de meeste van musici en andere performers hiermee. Om nog preciezer te zijn 85%. 

De vragen waarmee vele musici en artiesten zitten: 

  • Wat staat me in de toekomst te wachten? Zal ik wel genoeg opdrachten krijgen? Hoe kan ik repeteren als ik de repetitieruimte niet kan betalen? Dergelijke vragen en gedachten kunnen erg demotiverend zijn. Ook de verwachting dat je als artiest maar altijd gratis en voor niks wilt komen optreden, helpt niet mee.
  • Ook is er vaak onzekerheid over wat je te wachten staat. Zullen er wel mensen komen kijken? Is de geluidsman wel goed? Is de akoestiek in de nieuwe zaal wel goed? Allerlei afleidende gedachten komen op, waardoor je je niet meer kunt concentreren op wat je komt doen: lekker spelen en een goed optreden neerzetten.
  • Is hier wat aan te doen? Ja! Hier is zeker wat mogelijk te doen om de huidige situatie te verbeteren. We kunnen dingen veranderen als we maar steeds niet accepteren wat ons maar gegeven wordt. Daarom in de opleiding van Jong Piano Talent leerlingen krijgen de mogelijkheid om hun droom te leven en een persoonlijk hoog zelfbeeld te ontwikkelen waardoor ze hun droom salaris met piano spelen kunnen verdienen. Neem contact met mij op als u meer over mijn methode wilt weten! 


Publiek 

De reacties van het publiek. Wat als het publiek niet reageert hoe je had verwacht? Of als het publiek zelfs helemaal niet reageert? En hoe creëer je de gewenste sfeer en interactie tijdens een auditie, waarbij geen publiek aanwezig is? Hoe zet je dan een goede performance neer? Of wat als die prachtige stilte wordt verpest door één luidruchtige persoon? Of als je je niet meer kunt concentreren door reacties van het publiek? 

Bij Jong Piano Talent leren we hoe je hierop voorbereid kunt zijn! 


Discipline en geduld

Artiesten hebben ook problemen met planning, discipline en geduld. Vooral wanneer het gaat om repeteren. Dit sluit aan op eerdere bevindingen dat musici vinden dat ze onvoldoende metacognitieve vaardigheden hebben. Dat wil zeggen dat ze onvoldoende kennis en vaardigheden hebben over het leren zelf. Hoe deel je een oefensessie het beste in? Hoe begin je met het instuderen van een nieuw stuk? Hoe zorg je ervoor dat je de tijd goed benut? Waar haal je de motivatie vandaan om te oefenen?

Door een gebrek aan kennis en vaardigheden over hoe je het beste kunt oefenen, zijn ze soms urenlang bezig met repeteren zonder vooruitgang te boeken. Muziek maken is leuk, maar moeten repeteren is dat niet altijd. Zeker als je weinig resultaat ziet. Niet zo gek als je hierdoor ongeduldig wordt en minder discipline krijgt.

Grappig genoeg zijn er ook muzikanten die aangeven juist te veel discipline te hebben. Het is dan belangrijk om op te letten dat je niet gaat overtrainen. Als je te veel repeteert wordt je namelijk minder productief én kun je akelige blessures oplopen.


Zenuwachtig

Artiesten ervaren vaak problemen met zenuwen. Zenuwen bij audities en zenuwen bij optredens. Artiesten worden in zulke situaties vaak onzeker over hun eigen kunnen, onzeker of ze er wel klaar voor zijn, of ze nog wel weten wat ze moeten doen… Allerlei vervelende gedachten komen op.

Ook kunnen ze last krijgen van verminderde focus, verlies van ritmegevoel, geheugenproblemen, trillende handen of het voelen van je hart in je keel. Allemaal symptomen van podiumangst allemaal problemen veroorzaakt door zenuwen. Ook voor en na optredens spelen deze zaken. Sommige podiumkunstenaars geven aan dat ze door de zenuwen niet kunnen genieten van optredens, niet in het moment zijn, geen flow ervaren of black-outs krijgen.


Wat doe je eraan?

Herken je dit? Heb je ook wel eens problemen met onzekerheid, zenuwen, motivatie of over je zelfbeeld? En wat doe je eraan? Bij Jong Piano Talent kunnen we je hierbij helpen.

Uit onderzoek blijkt dat pianisten vooral gebruik maken van ontspanningsoefeningen om met problemen zoals zenuwen om te gaan. Echter is dit vaak niet genoeg om een structureel probleem écht te overwinnen. Daarvoor helpt een combinatie van een het aanpassen van gedachten en het trainen van mentale vaardigheden het beste. Vaardigheden als mentale en fysieke ontspanning, maar ook o.a. doelen stellen, effectief studeren, mentaal oefenen, concentratie, focus en performen.  Ook het voorbereiden op onverwachte gebeurtenissen is erg belangrijk. Individuele begeleiding ☺ van Jong Piano Talent kan je hierbij helpen. 

Herken je deze zaken? Of heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter. Ik hoor het graag!

Over de schrijver
Reactie plaatsen